Muurbloempje


Bougainvillea


Bougainvillea is dé mediterrane sfeermaker voor je tuin, terras of balkon.

Wie kent niet de wit gekalkte muren waartegen de roze, rode, lila of oranje bloemen van Bougainvillea zich scherp aftekenen?Het plaatje doet je denken aan vakanties in Spanje, Portugal of Italië.

Toch komt Bougainvillea oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en om nog preciezer te zijn: uit Brazilië.Zonlicht


Zonlicht


De plant heeft behoefte aan zonnig weer.
Dat is wel even wennen in het Belgische klimaat.


Desondanks kun je ook in ons land vijf maanden genieten van deze flamboyante bloeier. De meest ideale plek voor een Bougainvillea is een zonnige, redelijk beschutte plaats in de tuin, op het terras of op het balkon.


Wil je volgend jaar weer genieten?
Zet de Bougainvillea dan binnen voordat de nachtvorst invaltWater


Water


De plant is dorstig en heeft ‘s zomers vrijwel dagelijks water nodig.


Tegelijkertijd heeft Bougainvillea een hekel aan ‘natte voeten’, dus zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot kan weglopen.


In het najaar is de waterbehoefte - zeker vanaf oktober - sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.


Bij warm, zonnig weer kun je nog wel een paar keer per week water geven, maar als het koud en regenachtig is, heeft de plant maar matig water nodig.Verzorging


Verzorging


Bemesten

Eens per veertien dagen bijmesten geeft een goed resultaat. Na september moet je daarmee stoppen, anders gaat de plant te sterk groeiend de winter in en dat overleeft hij niet.


Snoeien

Snoeien mag, maar hoeft eigenlijk niet. Het snoeien van een Bougainvillea is alleen nodig als je de plant te groot vindt worden. Je kunt dit het beste in februari doen. Houd er wel rekening mee dat een tak die is teruggesnoeid de volgende zomer minder bloeit. Je Bougainvillea is dan dus niet zo uitbundig als je van haar gewend bent.

Bloeitip
Probeer de Bougainvillea in het voorjaar zoveel mogelijk droog te houden, dan bloeit de plant beter. Je moet hem als het ware een beetje plagen, dat prikkelt juist om te gaan bloeien.

Bougainvillea

Camelia Herfstanemoon
"