Muurbloempje


Camelia


De camelia, ook wel Japanse roos genoemd, is een groenblijvende en langbloeiende kleine boom of struikgewas die ideaal is voor op het balkon, terras of in de tuin.

De populaire winterharde plant heeft roosachtige bloemen en donkergroene, glanzende, lange bladeren. Wat deze plant met zijn tropische uiterlijk zo bijzonder maakt, is dat het een winterbloeier is.Terwijl de meeste planten en bomen in het vroege voorjaar nog bezig zijn om in het blad te komen geeft de camelia al schitterende bloemen tot wel 12 cm in doorsnede. De kleur varieert meestal van wit tot paars en rood.

De camelia is afkomstig uit het verre oosten en kent wel 80 verschillende soorten. De kleuren van de bloemen variëren van wit tot paars en rood. De meeste soorten bloeien langdurig van februari tot mei.Verzorging


Verzorging


Camelia is oorspronkelijk een bosheester en heeft daarom een voorkeur voor licht zure grond, het liefst humusrijk.


In de zomer is het belangrijk om de aarde rondom de plant goed vochtig te houden.
Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, om daarna even goed te sproeien.


Pas op met (hard) kraanwater, gebruik liever regen- of ontkalkt water.Wintermaatregelen


Wintermaatregelen


Dek de camelia in de winter tijdens aanhoudende of strenge vorst af met ademend materiaal.


Wanneer de plant toch vorstschade oploopt zal de camelia haar bladeren verliezen. Deze komen gelukkig vanzelf weer terug in de loop van het jaar, zeker wanneer je de plant naar een beschutte plek verhuist.


Wanneer je de camelia als kuipplant houdt kun je de plant tijdens vorst het beste op een lichte en koele plaats zoals een schuurtje zetten.


De camelia hoeft niet vaak verpot te worden, je kunt de plant beter jaarlijks de bovengrond verversen met humus of de plant zo nu en dan bij voeden. Stop met bemesten wanneer de bloemknoppen gevormd zijn.De juiste plek


De juiste plek


Door haar tropische uiterlijk heb je de neiging om voorzichtig met de camelia te zijn te zijn en haar te verwennen met een beschut plekje. Dat is op zich niet verkeerd, maar niet iedere beschutte plek is geschikt.


Camelia verdraagt bijvoorbeeld geen plek tegen een muur op het zuiden, terwijl je juist zou denken dat dit ideaal is.


De knoppen moeten namelijk koel blijven om zich te openen. Een plaatsje in de halfschaduw heeft duidelijk de voorkeur.


Zoek in ieder geval een plekje waar geen vroege ochtendzon komt. Als de knoppen te snel opwarmen na een nachtvorst kunnen ze afvallen.

Combinatie tip
Geef je tuin een extra bloemenboost door aan de voet van de camelia bijvoorbeeld longkruid (Pulmonaria), kerstroos (Helleborus niger) of sneeuwklokjes te planten. Die bloeien in dezelfde periode als de camelia.

"