Muurbloempje


Herfstanemoon


Er zijn weinig bloemen die zo lang en prachtig bloeien als de herfstanemoon, ook wel Japanse anemoon genoemd.


De bloemen bloeien namelijk van juli tot oktober, afhankelijk van de soort.


De wilde soorten groeien in ravijnen op uitstekende rotspunten, onder kreupelhout en in bossen van koele gebieden in China en Japan. Daarnaast zijn zij daar al lang in cultuur.


De plantenfamilie van de ranunculaceae (latijnse benaming) omvat meer dan 100 soorten. Daar horen ook voorjaarsbloeiers zoals de wit-of geelbloeiende bosanemoon bij.Zonlicht


Zonlicht


De herstanemoon houdt van lichte schaduw en voedzame gronden.


Voor onze tuinen betekent dit, dat wij voor het planten van de herfstanemoon een plek in de halfschaduw moeten kiezen die ieder jaar bemest moet worden.


De Herfstanemoon groeit het liefst op leemgrond in de zon of halfschaduw. Maar hij doet het ook vrij goed op zandbodem. Hij wil liever niet onder bomen of struiken geplant worden.


Het is aan te bevelen om de planten na de bloei met een laagje compost te verzorgen.Bemesting


Bemesting


De Herfstanemoon groeit het liefst op leemgrond in de zon of halfschaduw. Maar hij doet het ook vrij goed op zandbodem. Hij wil liever niet onder bomen of struiken geplant worden.


Het is aan te bevelen om de planten na de bloei met een laagje compost te verzorgen.Soorten


Soorten


De plantenfamilie van de ranunculaceae omvat meer dan 100 soorten. Daar horen ook voorjaarsbloeiers zoals de wit-of geelbloeiende bosanemoon bij. Variëteiten van de Herfstanemoon, zijn door kruising ontstaan.


De meest bekende herstanemoon is de Anemone hupehensis.


De bloei begint met vroege soorten zoals Anemone hup. 'Praecox' of 'Anemone tomentosa 'Robustissima', gevolgd door Anemone tomentosa 'September Charm' en Anemone japonica.
De variëteit 'Koningin Charlotte' heeft grote, roze bloemen
'Prinz Heinrich' bloeit donkerroze
Anemone X lesseri bloeit rood
Witbloeiende soorten zijn Anemone x hybrida 'Luise Uhink', Anemone x hybrida 'Honorine Jobert' en Anemone x hybrida 'Whirlwind'.

Herfstanemoon

Bougainvillea Camelia
"